Koronavirüs dünyanın gündeminde! Aralık ayı içerisinde Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan Zatürre'ye benzeyen emareler gösteren Corana virüs vatandaşlar tarafınca araştırılmaya devam ediyor. Çin'in ardından dört ülkede daha ortaya çıkan virüs son olarak ABD'de tespit edildi. Korona virüs hakkında Dünya sıhhat Örgütü hızla yayılmasından korkulan virüse ilişkin harekete geçti. Peki Wuhan virüsü ve Çin virüsü olarak da malum Corana virüs nedir, emareleri neledir? Virüs insana nasıl bulaşıyor?

KORONAVİRÜS NEDİR?

Corona virüsler, insanların çoğu zaman bir anda karşı karşıya kaldığı virüs çeşididir. İnsan corona virüsleri genellikle hafifçe ve orta şiddette üst solunum yolu hastalıklarına neden olur. Corona virüslerin alfa, beta ve gama olarak bilinen üç alt grubu vardır; ayrıca delta corona virüsleri denilen dördüncü yeni bir grup da bulunuyor, bu da SARS-CoV. İnsan corona virüsleri İlk olarak 1960’ların ortasında tespit edildi ve şu ana kadar Suudi Arabistan, cenup Kore, Çin, Katar ve Ürdün’de görüldü.

Coronavirüsler alt familyası ilişik virüsün türlerdir Coronavirinae aile içinde Coronaviridae sırayla, Nidovirales . Koronavirüsler edilir zarflı virüsler bir ile pozitif sens , tek iplikçikli bir RNA genomu ve ile nükleokapsid sarmal simetri. Genomik boy koronavirüslerin yaklaşık 26 ila 32 arasında değişmektedir kilobaz , bir için en büyük RNA virüsü .

“Koronavirüs” adı , taç veya halo anlamına gelen Latin koronadan türetilir ve elektron mikroskobu (EM) altında virionların (virüsün enfektif formu) karakteristik görünümüne işaret eder. Kraliyet tacı yada güneş korona anımsatan bir görüntü . Bu morfoloji , virüsün yüzeyini dolduran ve konak tropizmi belirleyen proteinler olan viral sivri (S) peplomerler tarafınca oluşturulur .

Tüm koronavirüslerin genel yapısına katkıda bulunan proteinler sivri uç (S), zarf (E), membran (M) ve nükleokapsiddir (N). SARS koronavirüsünün spesifik durumunda ( aşağıya bakınız ), S üzerindeki tanımlanmış bir reseptör bağlanma alanı, virüsün hücresel reseptörüne, anjiyotensin dönüştürücü enzim 2’ye (ACE2) bağlanmasına aracılık eder . Bazı koronavirüsler (özellikle Betacoronavirus alt grup A üyeleri ) hemagglutinin esteraz (HE) adında olan daha kısa başak benzeri bir proteine ​​sahiptir.

Coronaviridae ailesinden hayvan ailelerinde bulunan bir RNA virüsüdür. Solunum, sindirim ve boşaltım organlarını etkileyen virüs daha çok ilkbahar ve sonbaharda etkindir. Aslına bakarsak Corona virüsü kedilerin sıklıkla karşılaştığı bir virüstür. Mutasyona uğramadan öldürücü olma riski neredeyse yok gibidir. Virüs kediden kediye temas yoluyla geçer, yayılma yoluysa genel anlamda dışkıdır. Kedilerin hemen hemen yarısı bu virüsle hayatlarında bir defa karşılaşırlar. Bu oran kedilerin toplu yaşadığı yerlerde daha da artar. Tanı testlerinde ise kedilerin metabolizmalarının virüse karşı oluşturduğu metabolik maddeler [antibody düzeyi (titer seviyesi)] ölçülebilir. Emareler genelde ateş, ishal ve halsizlik şeklinde olur. Fakat nerede ise yüzde yüze varan oranlarda kediler bu virüsün hastalığını yenebilirler. Virüsün yayılması genelde "dışkılama > dışkıyla temas > tüy yalama" şeklinde olur. Düşük bir olasılık da olsa hava yolu da bulaşma yolları arasındadır. Corona virüsünün kedilerin rahatça atlattığı bu hastalığı, virüsün mutasyon geçirmesiyle ölümcül FIP'e dönüşür.

Bilimsel görüşlere bakılırsa Corona virüsü %2 ila %10 oranlarında FIP virüse dönüşür (FIPV). Bu mutasyonun iyi mi gerçekleştiğine dair viroloji bilimi kati veri sunamamaktadır. Şu halde Corona virüsünü kapan kedilerin %92-%98'i bayağı belirtilerle hastalığı atlatırken geri kalanlarda hastalık öldürücü FIP'e çevirmektedir. Corona virüsünün mutasyon geçirmiş hali olan FIP virüsü, FIP hastalığına neden olur.

KORONAVİRÜS (CORONA VİRÜS) BULAŞICI MI?

Corona virüsler biroldukça farklı canlıda hastalıklara niçin olabilir. Sadece, SARS-CoV insanoğlu ve maymunlar, Himalaya misk kedisi, rakun köpeği, kedi, köpek ve kemirgenler gibi hayvanlara bulaşabilir. Kış aylarında daha çok görülen bu virüs; özellikle solunum yolları, karaciğer, mide, barsak ve sinir sistemini etkileyebilir. Grip şeklinde kolayca, öksürme ve hapşırma ile havaya saçılan virüslerin alınması, enfekte materyale dokunulmasının ardından ağız ve buruna temas sonucunda bulaşabilir.

CORONA VİRÜS BELİRTİLERİ NELERDİR? (KORONAVİRÜS)

İştahsızlık ve kilo kaybı
Ateş
Halsizlik ve durgunluk
Karın bölgesinin şişmesi
Görme problemlerı, gaslın sulanması ve gözde renk değişimi
Solunum sorunları ve nezle
Denge sorunları
Genel psikolojik durumda değişme, mutsuz ifade

KORONAVİRÜS (CORONA VİRÜS) TANISI

Kan testi: Bu kontrol kanda Corona virüsü ile ilgili molekülleri araştırır. Testte, titer seviyesinin 3.200'ün üstünde olması hastalıktan şüphelenme nedenidir. Ancak kan değerlerindeki oynama nedeniyle belli bir süre nihayetinde kontrol tekrarlanmalıdır. Ayrıca kontrol kedinin Corona virüsü ile bulaşık olup olmadığı hakkında data verir, şu demek oluyor ki virüsün mutasyon geçirip FIP olduğu veya geçirmediği hakkında informasyon vermez.

Elisa testi*: Bir tür kan testi
RT-PRC testi*: Dışkı ve ağız içi mukoza testi
FA testi*: Doku ve karın içinde biriken sıvı için kontrol
Karında biriken suyun incelenmesi: Islak FIP'te (bkz.: hastalık türleri) karında biriken sıvıyı inceler. Sıvıda protein oranının 35 g/L'yi geçmesi ve albümin/globulin'in %50'den büyük olması şüphelenme sebebidir. Hastalık sebebiyle karında biriken sıvı karakteristik olarak, kıvamlı, sarı ve görenıktır.
Röntgen ve ultrason: Karında biriken sıvının ve bölgenin belirlenmesinde kullanılır.

Otopsi: Kedi öldükten sonra kati tanı için yapılır. Amaç, ölen kediyle beraber yaşayan kedilerin risk durumunu belirlemek olabilir.

CORONA VİRÜS TEDAVİSİ VAR MI? NASIL?

Hastalığın kesin tedavisi yoktur. Belki hasta kedinin daha uzun ve rahat yaşaması sağlanabilir. Çalışmalar devam etmektedir.

Bağışıklık sistemi güçlendiriciler, interferonlar, vitamin kürleri (özellikle C vitamini), antibiyotik desteği en önemli tedavi araçları arasındadır.

Islak FIP'te karında biriken suyun zaman süre alınması kedinin solunumunu rahatlatabilir. Veteriner hekimin bilgisi dahilinde doğal ürünler denenebilir. Ancak unutulmamalıdır ki hastalığın efuziv forumun herhangi bir tedavisi yoktur.



KORONAVİRÜS CAN ALMAYA DEVAM EDİYOR!

Dünyayı sarsan koronavirüs sebebiyle yaşamını kaybedenlerin sayısı 80'e yükseldi. Gelen son dakika haberine bakılırsa virüsten etkilenenlerin sayısı da 3 bine yaklaşırken, Çinli yetkililer virüsün emare göstermeden bulaştığını ve bulaşıcılığının arttığını açıkladı. Virüsün sıfır noktası olan Wuhan'da bir hastanede çekilmiş görüntüler ise vehamet filminden bir sahne benzer biçimde. Sosyal medyada paylaşılan görüntüler yüz binlerce kez seyredildi.

Çinli yetkililerden korkutucu bir açıklama geldi ve uzmanlar ülkede 3 bine yakın kişiye bulaşan yeni koronavirüsün kuluçka döneminde, doğrusu hastalarda hiçbir belirti ortaya çıkmadığı dönemde de insandan insana bulaştığını açıkladı. Korku içindeki insanoğlu evlerinden çıkmıyor, Wuhan hayalet kente dönüştü. Sosyal medyada paylaşılan ve vehamet filmlerini aratmayan görüntüler ise hastalığın ne kadar hızlı yayılmış olduğunı kanıtlar nitelikle.

Çin sağlık Bakanı Ma Xiaowei virüsün bulaşıcılık özelliğinin artmakta olduğunu duyurdu. Pazartesi sabahı saygınlıkıyla 80 kişinin virüs nedeniyle öldüğü belirtiliyor. Virüs nedeniyle bazı kentlerde seyahat kısıtlamaları var.